Olejowanie włosów

Posted on

nakładanie oleju

Olejowanie włosów jest sposobem znanym od wieków przez kobiety z Indii i krajów arabskich, dzięki któremu ich włosy są gęste i lśniące. Obecnie staje się coraz bardziej popularne również w naszej kulturze. Olej nakładany na włosy i skórę głowy nawilża, odżywia, regeneruje uszkodzenia, wygładza, zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry głowy i wypadaniu włosów. Dzięki regularnemu olejowaniu, zaczyna wyrastać więcej nowych włosów, stają się one elastyczne, błyszczące oraz odporne na łamanie się.

Mortar with fresh flowers and essential oil isolated on white background

Pierwszym krokiem do zabiegu olejowania jest wybór odpowiedniego oleju. Na rynku jest dostępnych bardzo wiele mieszanek olejów, wzbogaconych w wyciągi ziołowe. Można zaopatrzyć się również w czysty 100% olej, najlepiej, aby był on nierafinowany, ponieważ taki zawiera najwięcej substancji odżywczych. Bardzo ważne jest, aby unikać produktów opisywanych jako „olejki”, a zawierających olej parafinowy (mineral oil, paraffinum liquidum), ponieważ oblepia on włosy i skórę głowy nieprzepuszczalną warstwą, blokującą z jednej strony wnikanie substancji odżywczych w głąb włosa, a z drugiej strony, wydalanie szkodliwych produktów metabolizmu przez pory skóry. Pod warstwą parafiny szybko rozwijają się bakterie beztlenowe i grzyby, prowadząc do powstawania stanów zapalnych i łupieżu. Olej parafinowy bardzo trudno zmyć z włosów, pozostaje on na nich, sprawiając pozorne wrażenie wygładzonych włosów. Wybierany przez nas produkt nie może zawierać również silikonów, tak samo obciążających włosy, które pokryte ich warstwą są gładkie i lśniące, jednak nie jest to połysk zdrowych włosów, a jedynie silikonu, który w rzeczywistości włos wysusza i uniemożliwia wnikanie do niego substancji aktywnych z kosmetyków.

olejowanie włosów

Dla włosów o zamkniętych łuskach, niskoporowatych, gładkich, śliskich, trudnych do stylizacji, długo schnących, pozbawionych objętości, polecane są oleje, które ich nie obciążą, np. oleje kokosowy, arganowy, palmowy, babassu, masła shea i kakaowe. Dla włosów o rozchylonych łuskach, wysokoporowatych, puszących i elektryzujących się, bardzo szybko schnących, plączących się, szybko „pijących” każdą wilgoć, polecane są oleje bardziej tłuste, bogate w substancje odżywcze, takie jak: oliwa z oliwek, oleje awokado, lniany, macadamia, z pestek winogron, ze słodkich migdałów, z orzechów laskowych. Osoby posiadające włosy o lekko rozchylonych łuskach, średnioporowate, falowane, lekko zniszczone, powinny przetestować różne rodzaje olejów, ponieważ włosy te mogą dobrze reagować zarówno na oleje dla włosów niskoporowatych, jak i dla wysokoporowatych. Polecane są dla nich szczególnie: oliwa z oliwek, olej z kiełków pszenicy, olej z orzechów laskowych i włoskich, masło shea, oleje jojoba, macadamia, arganowy i kokosowy.

olejowanie

Istnieje kilka sposobów nakładania oleju na włosy. Najlepiej przetestować kilka z nich i wybrać odpowiednią dla siebie metodę. Olej można nakładać na suche włosy lub też umyte uprzednio z pomocą samej odżywki do włosów, bez szamponu. Lekko wilgotne włosy lepiej będą wchłaniały substancje odżywcze z oleju. Nie powinno się nakładać zbyt dużo oleju, wystarczy bardzo mała ilość dokładnie roztarta na długości włosów i wmasowana w skalp. Można również przygotować spray, mieszając część oleju, część odżywki i część wody lub żelu z ugotowanego siemienia lnianego, po czym przelać mieszankę do umytej butelki z atomizerem i spryskiwać włosy. Olej pozostawiamy na włosach na 2-3 godziny lub też całą noc, po czym zmywamy olej za pomocą szamponu. We włosy niskoporowate olej wnika powoli, więc wskazane jest dłuższe pozostawienie go na włosach, zaś we włosy wysokoporowate olej wniknie już po 2 godzinach. Można również użyć oleju jako serum do zabezpieczenia końcówek włosów, rozcierając w palcach kropelkę olejku i wmasowując go w umyte końcówki włosów, uważając, by nie nałożyć go zbyt dużo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *