Niezwykłe właściwości olejku z drzewa herbacianego

Posted on

Olejek z drzewa herbacianego jest specyfikiem o niezwykłych właściwościach, znanych na całym świecie. Jego nazwa jest myląca, ponieważ nie pochodzi on z drzewa herbacianego (Camellia sinensis), lecz otrzymywany jest z liści drzewa Melaleuca alternifolia, rosnącego w Australii. Określenie drzewo herbaciane zostało nadane przez sławnego angielskiego podróżnika Jamesa Cooka, obserwującego, jak liście z drzewa opadają do wody i zabarwiają ją na kolor herbaty.

Niezwykłe właściwości olejku z drzewa herbacianego.

Olejek z drzewa herbacianego jest specyfikiem o niezwykłych właściwościach, znanych na całym świecie. Jego nazwa jest myląca, ponieważ nie pochodzi on z drzewa herbacianego (Camellia sinensis), lecz otrzymywany jest z liści drzewa Melaleuca alternifolia, rosnącego w Australii. Określenie drzewo herbaciane zostało nadane przez sławnego angielskiego podróżnika Jamesa Cooka, obserwującego, jak liście z drzewa opadają do wody i zabarwiają ją na kolor herbaty. Dobroczynne działanie liści tego drzewa wykorzystywane było przez Aborygenów od setek lat do dezynfekcji i leczenia ran. W latach 30 XX wieku stosowany był do leczenia zakażonych, trudno gojących się ran, czyraków, ropni, owrzodzeń cukrzycowych oraz zanokcicy, tzn. ropnego zakażenia toczącego się za wałem paznokciowym. W czasie II wojny światowej był on stosowany w Australii w fabrykach amunicji, jako dodatek do oleju stosowanego w obrabiarkach, aby zmniejszyć ryzyko zakażeń bakteryjnych skóry pracowników.

Czysty olejek z drzewa herbacianego ma wyjątkowo silne działanie antyseptyczne, udowodnione w wielu badaniach klinicznych, dermatologicznych i kosmetologicznych. Może być stosowany w leczeniu zakażeń skóry spowodowanych przez paciorkowce i gronkowce, m.in. gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Hamuje rozwój bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych, a także dermatofitów (Trichophyton mentagrophytes, T. rubrum, Epidermophyton floccosum), grzybów drożdżoidalnych (Candida albicans) a także wirusów, np. wirus opryszczki (Herpes simplex). Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym stosowany jest jako składnik wielu kosmetyków. Normalizuje pracę gruczołów łojowych, działa ściągająco, odświeżająco i regenerująco, dlatego wykorzystywany jest w preparatach do oczyszczania twarzy i tonikach. Jego działanie przeciwtrądzikowe jest silniejsze od działania preparatów syntetycznych, dlatego znajduje zastosowanie w kremach i maściach na trądzik. Skutecznie usuwa łupież i łojotok, dlatego występuje często w składzie szamponów przeciwłupieżowych. Ponieważ wykazuje lecznicze działanie w stanach zapalnych dziąseł, stosowany jest w pastach do zębów i płynach do płukania jamy ustnej. Olejek likwiduje objaw tzw. cuchnącego pocenia się stóp a także objawy grzybicy stóp, takie jak: łuszczenie, stan zapalny, swędzenie i pieczenie skóry pomiędzy palcami, więc spotkać go można często w produktach do pielęgnacji stóp.

Olejek z drzewa herbacianego to jeden z niewielu olejków, które mogą być stosowane bez rozcieńczenia. W takiej postaci można stosować go bezpośrednio na zmiany trądzikowe, nanosząc za pomocą wacika po jednej kropli olejku na każdą z krostek. Można również wymieszać kilka kropli olejku z kremem lub rozcieńczyć go w wodzie i tak otrzymanym tonikiem przecierać twarz. Nierozcieńczonym olejkiem można smarować użądlenia, ukąszenia, pęcherzyki oraz nadżerki występujące przy opryszczce, wrzody, wysypki i skaleczenia.

Olejek skutecznie koi oparzenia słoneczne, pomaga w gojeniu ran i chroni je przed infekcjami. W przypadku wystąpienia drobnych oparzeń, należy polać je obficie zimną wodą, a następnie posmarować czystym, nierozcieńczonym olejkiem.

Wysoce skuteczny w zwalczaniu grzybicy stóp, paznokci, pochwy, zewnętrznych organów płciowych. Do wody przygotowanej do moczenia stóp wystarczy dodać 5-10 kropli olejku. Można go wprowadzać do pochwy w postaci nierozcieńczonej za pomocą wilgotnego tamponu, a także stosować płukanki.

Bakteriobójczy i przeciwwirusowy olejek z drzewa herbacianego pomaga zwalczać przeziębienia i grypę, łagodzi objawy zapalenia gardła, zatok przynosowych, migdałków podniebiennych i oskrzeli, nieżytu nosa, męczącego kaszlu – można stosować go do nacierań, płukanek, kompresów, inhalacji i kąpieli.

Jeśli chcemy zapobiec powstawaniu kamienia nazębnego oraz paradontozie, możemy nanosić olejek z drzewa herbacianego bezpośrednio na szczoteczkę do zębów. Aby usunąć nieprzyjemny zapach z ust, wystarczy płukać jamę ustną wodą z dodatkiem3-5 kropli olejku.

Olejek z drzewa herbacianego może być stosowany również wewnętrznie. Wykazuje on korzystne działanie w zakażeniach dróg moczowych, a także zakażeniach grzybiczych całego organizmu.

Bardzo ważne jest, aby przed zastosowaniem olejku z drzewa herbacianego przetestować na małym fragmencie skóry, czy nie wywoła u nas reakcji alergicznej. Reakcje uczuleniowe na olejek z drzewa herbacianego u ludzi są dość rzadkie. Olejek z drzewa herbacianego może powodować uczulenie skóry i zatrucia po podaniu doustnym, dlatego produkt ten bezpiecznie jest stosować zewnętrznie w odpowiednio niskich stężeniach (poniżej 10%), a doustnie zgodnie ze wskazówkami fitoterapeuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *